Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Anonim a întrebat:
Auzim mult vorbindu-se de cunoaşterea rolurilor din familie. Credeţi că este important să le cunoaştem şi noi tinerii necăsătoriţi?
Răspunsul dat de Iuga Viorel este:

Sunt de acord că la prima vedere s-ar părea că o bună cunoaşterea a rolurilor în familie este un domeniu, în care trebuie să investească doar familiştii. La urma urmei:

  • - Ei sunt aceia care trebuie să ştie pentru ce vor răspunde în faţa Domnului. Vom răspunde toţi de felul, în care ne-am împlinit rolul stabilit de El.
  • - Ei sunt aceia care trebuie să îi înveţe pe alţii. Cum îi vor învăţa corect, dacă nu ştiu adevărul?
  • - Ei sunt aceia care pretind lucruri de la partener. Un familist nu are voie să ceară mai mult decât cere Domnul şi nici altceva decât ceea ce pretinde El. Dacă totuşi o face, greşeşte şi va suporta consecinţele.
  • - Ei sunt aceia care trebuie să mulţumească. Cum poate cineva mulţumi celuilalt, dacă nu ştie care sunt lucrurile pentru care trebuie să fie mulţumitor? 
  • - Ei sunt cei care trebuie să lucreze pentru fericirea şi binecuvântarea familiei lor. Este bine ştiut că numai când facem ceea ce trebuie, suntem binecuvântaţi. Cum putem face lucruri bune, dacă nu le facem pe cele în care ne ajută Dumnezeu?

Da, cei care spun că familiştii trebuie să îşi cunoască bine rolurile, au multă dreptate. Întrebarea care se ridică însă este: când trebuie cunoscute rolurile respective? Numai după nuntă sau înainte de a începe căsnicia? Logica ne spune că informaţia despre rolurile din familie trebuie adunată devreme, înainte de logodnă chiar. Logica aceasta are la bază cel puţin două argumente. În primul rând, un tânăr care intenţionează să se căsătorească trebuie să ştie ce îl aşteaptă. Este foarte important să porneşti în viaţa de familie cu aşteptări realiste. Una este să te gândeşti că viaţa va aduce numai flori, ca în romane şi în filme, şi alta este să cunoşti realitatea. Una este să pleci la pescuit ştiind că în zona respectivă sunt multe lacuri, şi alta este să fii informat că lacurile respective sunt îngheţate. Este frumos să ştii despre frumuseţile de la polul nord, dar cred că la fel de important este să ştii că acolo este şi frig. Este bine să afli despre frumuseţile din Florida, dar ai fi informat parţial, dacă nu ţi s-ar spune că acolo sunt şi uragane. Acum, dacă intenţionezi să te căsătoreşti, ştii la ce te angajezi când semnezi şi spui da? Dacă în alte domenii nu te angajezi până nu ştii ce se aşteaptă de la tine, crezi că ar fi înţelept să te angajezi ca familist fără să ştii ce te aşteaptă? Apoi este absolut normal ca un tânăr ce intenţionează să se căsătorească să se gândească bine la cel pe care îl alege. Printre multele întrebări ridicate în această perioadă trebuie să fie şi următoarele: îmi voi putea împlini rolul cu celălalt? În starea în care mă găsesc, pot că conduc un asemenea caracter? Pot face faţă unor asemenea cerinţe? Dacă voi ajunge la concluzia că soţia trebuie să fie supusă, îi voi putea fi supusă acestuia? Dacă voi ajunge la concluzia că soţul trebuie să conducă în dragoste, o voi putea conduce pe aceasta? Dacă trebuie să fiu pe placul ei sau pe placul lui, voi putea face faţă unor asemenea cerinţe? Pentru câtă vreme? Dacă trebuie să îl satisfac sau să o satisfac din punct de vedre intim, voi putea face faţă unor asemenea cerinţe? O voi putea iubi şi dacă este mai rece? Sunt convins că numai o informare corectă asupra rolului tău şi a celuilalt te va ajuta să răspunzi corect acestor întrebări.

ÎNAPOI LA ÎNTREBĂRI