Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Anonim a întrebat:
Am observat că mulţi tineri au mai multe prietenii. Nu de puţine ori încetarea unei relaţii de prietenie înseamnă şi anumite răni. Cum aş putea avea o relaţie de prietenie, care dacă nu se finalizează în căsătorie să nu aducă remuşcări?
Răspunsul dat de Iuga Viorel este:

Mă bucur că priveşti relaţia cu ceilalţi cu seriozitate. Atitudinea aceasta este biblică şi ar trebui cultivată la toţi tinerii. Dacă vrei să ai o prietenie fără remuşcări, atunci:

1. Foloseşte înţelept şi la maxim prietenia generală

Datorită felului în care suntem creaţi şi datorită felului în care este structurată societatea contemporană, noi nu putem trăi izolat. Fiecare tânăr îşi doreşte prieteni şi nu este rău. Sfinţii au avut prieteni, Domnul Isus a avut prieteni şi apostolii au avut prieteni. De la o anumită vârstă, începem să ne dorim prieteni şi din celălalt sex. Este o atragere naturală lăsată de Dumnezeu. Aceasta nu înseamnă însă că imediat ce apare dorinţa aceasta trebuie să ne facem rost de “un prieten”. Trăind între alţi tineri, putem să ne împlinim dorinţa după relaţii fiind politicoşi şi prietenoşi cu cât mai mulţi tineri credincioşi şi morali. Vieţuirea frumoasă cu ceilalţi tineri o numesc prietenie generală. Ea este benefică, atât datorită faptului că împlinim Scriptura, care ne cere să trăim frumos şi în pace cu toţi fraţii şi cu toţi oamenii, cât şi datorită avantajelor mari obţinute cu riscuri puţine. În această relaţie de prietenie generală, avem posibilitatea de a-i cunoaşte pe ceilalţi: fizic, spiritual şi intelectual. Relaţionând corect putem vedea caracterul celorlalţi, religiozitatea lor, interesele majore, potenţialul intelectual, sexual, etc. Prietenia generală ne oferă posibilitatea de a ne cunoaşte. Puşi în faţa unor situaţii concrete, ajungem să descoperim felul în care relaţionăm cu ceilalţi. Prietenia generală ne oferă posibilitatea de a practica: comunicarea, iertarea, încercarea de a modela pe cineva, etc. Nu în ultimul rând şi fără a fi lipsită de importanţă, prietenia generală ne oferă şi posibilitatea de a cunoaşte părerile altora despre persoana respectivă.

Cu toate că prietenia generală este la dispoziţia oricărui tânăr, ne scuteşte de obligaţii faţă de o singură persoană şi ne lasă suficient timp pentru cunoaşterea celorlalţi, ea este neglijată. Unii o neglijează deoarece aşa cum vă daţi seama, ea pretinde timp. Cunoaşterea unei persoane cere timp şi noi trăim într-o generaţie care vrea totul cât mai repede. Alţii o neglijează datorită faptului că în prietenia generală nu ni se permite foarte mult. Dar nu este oare normal şi biblic să fie aşa? Nu spune Biblia că tinerii trebuie să fie caracterizaţi întotdeauna şi în toate lucrurile de curăţie? O persoană care ţine să aibă în acest domeniu o tinereţe fără remuşcări, va profita de tot ceea ce oferă prietenia generală. Ea va fi prezentă, va asculta, va observa, va participa, se va ruga şi va aştepta. Este adevărat că şi o astfel de conduită poate crea anumite probleme, dar nu aşa multe şi nu cu atâta vinovăţie ca o prietenie specială. Într-o prietenie generală, cineva se poate îndrăgosti de altcineva şi fără concursul celuilalt. Tinerii se pot îndrăgosti de caracterul celuilalt, de aspectul fizic, etc. Faptul că cineva se îndrăgosteşte de felul tău natural de a fi şi de darurile aşezate de Dumnezeu în tine, nu este o problemă. Important este ca atunci când afli acest lucru să ştii să adopţi atitudinea corectă.

2. Începe prietenia specială doar atunci când ai suficiente motive să crezi că ea va sfârşi în căsătorie

Aşa cum spuneam anterior, din prietenia generală, îţi vei da seama de foarte multe lucruri. Dacă în urma a ceea ce vezi şi auzi, în urma a ceea ce afli de la alţii, a ceea ce îţi spun părinţii, a ceea ce vine în urma rugăciunii, ajungi la concluzia că persoana respectivă ar fi bună pentru tine, atunci poţi să faci pasul prieteniei speciale. Altfel spus, dacă ajungi în situaţia în care poţi spune: ceea ce am văzut şi am constatat ar fi suficient pentru căsătorie, atunci poţi face pasul acesta. Probabil că te-ai cam speriat auzind de căsătorie. Te întreb însă: dacă nu ai gândul căsătoriei, de ce îţi trebuie un prieten sau o prietenă pentru o relaţie specială? Vrei pe cineva doar să fii în pas cu lumea? Ai nevoie de cineva cu care doar să îţi umpli “pauzele vieţii”? Ai nevoie de un umăr pe care să plângi şi apoi când nu vei mai avea lacrimi să îl părăseşti? Crezi că este normal să ai “prieteni cobai”? Dacă ai avea puterea şi ai spune cuiva acestea, ar vrea să aibă o relaţie de prietenie cu tine?

Legând prietenia de gândul căsătoriei, ai multe avantaje. În primul rând, nu o vei începe devreme. Sunt sigur că nu vrei să fii legat aşa de multă vreme de o singură persoană. Apoi, când o vei începe, îl vei purta pe celălalt în rugăciune şi te vei purta faţă de celălalt ca faţă de viitorul tău partener. Comportamentul într-o prietenie poate fi asemănat cu cel pe care îl avem atunci când încercăm o maşină sau un obiect. Dacă intenţia noastră este doar să avem o aventură, vom fi mai puţini grijulii. Dacă intenţionăm să îl cumpărăm, atunci atenţia va fi sporită. Cine alege un prieten pentru aventură, va face lucruri cu care să poată brava. Cine alege un prieten pentru căsătorie, va face lucruri care vor întări relaţia şi vor pregăti viitorul împreună.

3. Continuă în sfinţenie şi cu demnitate. Nu te implica fizic!

Ştiu că am pus deja degetul pe o rană mare. Astăzi, numărul tinerilor care consideră că implicarea fizică nu ridică probleme este în creştere rapidă. Spuneam că mulţi nu sunt mulţumiţi cu prietenia generală tocmai pentru faptul că în aceasta nu îşi pot permite prea multe în aspectul fizic. Ei bine, ştiind cum gândesc mulţi în generaţia ta, eu îţi spun că dacă vrei o prietenie fără remuşcări, atunci trebuie să fii categoric împotriva implicării fizice. Te întrebi de ce această abţinere?

- Deoarece partea fizică nu creează probleme în familie. Fiecare familist îţi va confirma că relaţia fizică este determinată de relaţia familiei în general şi nu invers. Dacă între cei doi există înţelegere, adaptarea fizică este sigură. Domnul are în vedere şi aspectul acesta.

- Deoarece hormonii te duc la rău, nu la bine. Biblia spune că partea carnală din noi ne duce spre păcat, nu la sfinţire. Este adevărat că Domnul a lăsat atracţia între sexe, dar la fel de adevărat este că ea trebuie controlată şi direcţionată corect.

- Datorită identităţii noastre. Noi suntem copiii lui Dumnezeu şi nu ar trebui să ne fie indiferent ce mesaj transmitem lumii. Ca urmaşi ai lui Cristos, nu avem dreptul să Îl facem de ruşine. Implicarea fizică atrage comentariile lumii şi mai mult condamnarea Domnului.

- Datorită celor afectaţi de relaţiile noastre. Nu ar trebui să uităm că atunci când greşim, nu suntem afectaţi doar noi. Sunt afectaţi şi prietenii, părinţii, biserica, etc.

- Deoarece trupul este al lui Cristos. Da, mă refer la trupul tău fizic. Apostolul Pavel ne atrage atenţia că am fost cumpăraţi cu un preţ. 1 Corinteni… Este Cristos Domnul de acord cu implicarea trupului plătit de El în astfel de relaţii?

- Deoarece implicarea fizică reduce drastic folosirea timpului pentru cunoaşterea caracterului. Când începi să examinezi trupul celuilalt, devii aşa de absorbit de trup că nu mai vezi aproape nimic din celelalte valori. Nu şti dacă sunt prezente sau absente. Cine se căsătoreşte doar pentru trup, ajunge la concluzia că trupul are un procent mic în relaţie. A spune mai târziu “nu am ştiut”, nu ajută mult în prevenirea sau rezolvarea problemelor.

- Deoarece nu ştii care va fi finalul prieteniei. Faptul că acum ai un prieten după voia Domnului, nu înseamnă neaparat că acesta va fi şi partenerul tău. Comportă-te în aşa fel, ca să nu ai pe nimeni pe conştiinţă. Să nu îţi fie ruşine mâine de ceea ce ai făcut astăzi. ţi-ar place să te căsătoreşti cu o fată pe care au “masat-o” toţi? Cum te-ai simţi dacă la Cina Domnului un altul, s-ar gândi la sânii ei? Ai fi mulţumită să iei un băiat care au umblat cu nu ştiu câte fete? Atunci de ce să pui pe altcineva într-o situaţie similară?

- Deoarece nu ştii ce te vor întreba copiii. Mâine când vei avea copii şi îi vei învăţa curăţia şi sfinţirea, ei te vor întreba şi de trecutul tău. Ce le vei spune? Vei mai avea putere să le dai sfaturi? Te vor asculta?

- Deoarece nu ştii ce profesie vei alege. S-ar putea ca Domnul să te vrea păstor, lider de tineretul, consilier, profesoară, lider într-o anumită activitate, educatoare, etc. Cu siguranţă că atunci, în intenţia de a ajuta generaţia tânără, veţi avea sfaturi bune. Unii vă vor asculta sau respinge fără comentarii. Alţii s-ar putea să vă pună întrebări private, despre propria tinereţe. Ce le veţi răspunde? Credeţi că scuzele vă vor ajuta?

- Deoarece eşti răspunzător şi de păcatele celuilalt. Biblia spune că decât să îl faci pe fratele să păcătuiască, mai bine ţi s-ar lega o piatră de moară de gât… Vrei să mă convingi că un băiat care pipăie sau sărută o fată nu păcătuieşte? Atunci du-l la medic… L-ai întrebat vreodată ce simte când este cu tine şi vă implicaţi fizic? Nu te-ai întrebat niciodată de ce îi place aşa de mult? Chiar crezi ca băiat că fata pe care o exciţi, se gândeşte la frumuseţile din Delta Dunării sau la cele din Munţii Făgăraşului?

- Deoarece Dumnezeu interzice astfel de relaţii între tinerii din poporul Său. Este adevărat că în Biblie nu se vorbeşte despre sărut şi nici despre ţinutul de mână. Se vorbeşte însă mult de curăţia mintală şi curăţia fizică.

- Deoarece implicarea fizică deseori nu poate fi ţinută în limitele propuse. Cei mai mulţi care s-au implicat fizic, mă refer la cei serioşi, au mărturisit că nu şi-au propus aceasta. Greşeala lor a fost că “au condus pe polei” fără să ţină cont de condiţiile respective.

Poate că te întrebi cu seriozitate: se poate să ai o prietenie fără implicaţie fizică? Dacă tot îţi ridici asemenea întrebări, atunci întreabă-te cum au trăit generaţiile dinaintea noastră? Ce făceau ei dacă nu se implicau şi fizic? Sau crezi că noi am inventat dragostea? Dimpotrivă, noi mai mult am profanat dragostea. Noi am redus omul doar la sex. Dacă printr-o conjunctură nu am mai avea sex, se pare că nu am mai avea nimic. Ce făceau deci cei din generaţiile trecute? Iubeau şi găseau căi frumoase şi curate pentru a-şi exprima dragostea. Toţi ştim că dragostea îşi croieşte drumuri noi. Dacă vei scoate din mintea ta minciuna generaţiei prezente că sexul este totul, atunci vei vedea cu bucurie că dragostea pentru celălalt se va exprima pe alte căi, care sunt plăcute Domnului şi apreciate de oamenii sfinţi.

4. Fixează-ţi limitele înainte de a începe

Ca să poţi trăi frumos, stabileşte-ţi limitele înainte de a avea nevoie de ele. Dacă ajungi să tragi linia doar atunci când situaţia o impune, ai toate şansele să greşeşti. Tu ştii că dacă vrei să te trezeşti dimineaţa la ora 5, trebuie să decizi aceasta de seara. Dacă vei lăsa decizia pe dimineaţă, în starea de somnolenţă, vei decide să dormi, nu să pleci în misiune. Cine lasă stabilirea limitei pentru momentul controlat de hormoni, este un om pierdut. Dacă vrei o prietenie fără remuşcări, stabileşte-ţi limitele în particular. Apoi, când vrei să începi o prietenie, stabileşte limitele şi cu celălalt şi luaţi-vă angajamentul să vă ajutaţi în păstrarea lor.

5. Veghează permanent, bazându-te pe Dumnezeu.

Faptul că limitele sunt stabilite nu înseamnă că diavolul te va lăsa în pace. Viaţa ta trebuie să fie o permanentă veghere. Veghează asupra gândurilor tale şi continuă să aşezi Cuvântul în mintea ta. Veghează la căile noi prin care te atacă diavolul şi scapă de cursele lui. Veghează să nu fii ispitit prin celălalt şi fereşte-te să fii o ispită pentru celălalt.

6. Termină frumos şi cu demnitate

Dacă totul merge spre bine atunci, la momentul potrivit, logodiţi-vă şi urmaţi cursul normal. Dacă vezi că lucrurile merg rău şi nu le puteţi îndrepta, nu le înrăutăţi mai tare. Opreşte-te! Dacă te-ai schimbat, mărturiseşte schimbarea şi celuilalt. Nu tergiversa lucrurile. Dacă vezi că nu vă ajutaţi la sfinţire, spune-i celuilalt. Vorbeşte frumos, cu atenţie şi fără să acuzi. Dacă situaţia se poate îndrepta, aţi câştigat. Dacă nu puteţi face ca lucrurile să meargă spre bine, încheiaţi cu demnitate. Aceasta înseamnă să îţi ceri iertare pentru posibilele greşeli şi să îi explici celuilalt de ce procedezi în acest fel. Dacă este cazul să explici şi altora, atunci ai grijă să nu lezezi personalitatea şi reputaţia celuilalt. Chiar dacă sunt păcate, încearcă întâi să îl ajuţi să se pocăiască şi nu populariza trăirea sau gândurile lui. Într-un cuvânt, fii atent la sentimentele celuilalt, lasă o mărturie bună, şi mai ales, nu pune greşelile tale pe seama Domnului...

ÎNAPOI LA ÎNTREBĂRI